Šiša Pišta

Šiša Pišta

Galéria

Tanečným predstavením „Šiša Pišta“ chceme priblížiťsúčasnej kultúrnej verejnosti život ľudí a spoločenské dianie v regiónoch Hont a Novohrad na prelome 19. a 20. storočiaa to prostredníctvom pozitívnych i tragických udalostí životného príbehu jedného z posledných zbojníkov menom „Šiša Pišta“, ktorý žil v povedomí ľudu ako jeho ochranca a romantický hrdina opradený mnohými legendami.

Ľud miloval svojho spravodlivého zbojníka, spieval o ňom piesne, rozprával príbehy a pomáhal mu. Často sa dostal do rozporu so zákonom – bol to človek bez rodiny, bez domova, večne na úteku.

“Keby Šiša Pišta v horách nebývau, každý sedliak by sa Bohu modlievau, ale Šiša Pišta v horách prebýva, žiadon sedliak sa bohu nemodlieva..“

Život Šiša Pištu bol však okrem romantického a hrdinského zbojníckeho života popretkávaný aj násilím a rôznymi životnými tragédiami. No násilie má v každej dobe rovnakú podstatu: je kruté, nemilosrdné, brutálne, mimoriadne vynaliezavé. Mení sa iba čas, kulisy a metódy ako ublížiť. Otázka, ako mu čeliť, ako pomôcť jeho obetiam, ktoré po celý život prenasleduje trauma z prežitého, je naliehavou otázkou aj v súčasnosti.

Príďte sa pozrieť a zistiť aký bol Šiša Pišta zbojník...

Námet, scenár: Filip Takáč, Cyril Páriš

Réžia: Cyril Páriš

Choreografia: Filip Takáč

Scéna, Kostýmy: Cyril Páriš, Lýdia Takáčová, Filip Takáč

Hudba: Jozef Tesery, Ondrej Druga, Martin Ďurov, Filip Takáč

Účinkujú: členovia tanečnej zložky FS Krtíšan, ľudová hudba FS Krtíšan pod vedením Milana Berkyho, spevácka skupina FS Krtíšan.

Vstupné: 8 eur, dochodcovia a ŤZP 4 eur - zľavnené vstupné je možné zakúpiť iba v kancelárii MsKS

Dĺžka podujatia: 80 minút

Nenašli sa žiadne naplánované predstavenia pre toto podujatie.